Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W malakserze zmiksować razem płatki jaglane, wiórki koksowe i płatki migdałów.
Do suchej mieszanki dodać oliwę, syrop klonowy, sodę i ekstrakt z wanilii.
Całość zmiksować przez około 30 sekund.
Dodać wodę i ponownie zmiksować. (W razie potrzeby gdy mieszanka jest za sucha dodać więcej wody. Ciasto ma łatwo formować się rękach.)
Formować 15 ciasteczek, lekko spłaszczając je z góry dłonią i wykładać na przygotowaną blachę.
Piec 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić na blaszce.
płatki jaglane można zastąpić płatkami owsianymi
syrop klonowy - miodem, cukrem trzcinowym lub syropem z agawy
oliwę - olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub 1 zmiksowanym, dojrzałym bananem
ciasteczka można wzbogacić o żurawinę, rodzynki lub suszone morele, śliwki
Porcji 15