Opcje drukowania:

Wegańskie ciasteczka gryczane

Ilość porcji1 porcjaCzas Przygotowania7 minutCzas pieczenia8 minutCałkowity czas15 minut

 ¾ szklanki cukru z palmy kokosowej
  szklanki oleju rzepakowego
 ¼ szklanki mleka migdałowego
 1 łyżka mąki z tapioki
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 1 ½ szklanki mąki gryczanej
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki soli
 ½ szklanki orzechów macadamia
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Olej, cukier, mleko migdałowe i mąkę z tapioki umieścić w misce i miksować przez 2 minuty.

3

Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać.

4

FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby:
Zastosowany przeze mnie - widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość 0,5 cm i  wykładać na przygotowana blachę
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka - ułatwi to formowanie) lekko spłaszczyć dłonią i wyłożyć na blachę do pieczenia

5

Ciasteczka piec przez 8 minut.

Zamiana produktów:
6

♥ cukier z palmy kokosowej - cukier trzcinowy, cukier muscovado
♥ olej rzepakowy - oliwa z oliwek, olej kokosowy
♥ mleko migdałowe - inne mleko roślinne lub mleko krowie, sok pomarańczowy
♥ mąka z tapioki - skrobia ziemniaczana
♥ mąki gryczanej - mąka pszenna pełnoziarnista, mąka orkiszowa, mąka migdałowa
♥ orzechy makadamia - dowolne orzechy, nasiona lub pestki