Opcje drukowania:

Wegański tort czekoladowy z masłem orzechowym

Ilość porcji12 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia35 minutCałkowity czas1 godz.

Składniki na ciasto
 2 szklanki szklanka mąki pszennej
 ½ szklanka kakao
 1,50 łyżeczka ody oczyszczonej
 ¾ szklanka cukru trzcinowego
 ½ łyżeczka soli
 1,50 szklanki mleka roślinnego
  szklanka czekolady gorzkiej pokrojonej w kosteczkę (ok 50g)
 ¼ szklanka oleju rzepakowego
 1 łyżeczka octu jabłkowego
 3 łyżki syropu klonowego
Składniki na krem orzechowo-czekoladowy
 ½ szklanka mleka roślinnego (np. kokosowe)
  szklanka cukru pudru
 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
 ¼ szklanka masła orzechowego
do przełożenia i dekoracji
 konfitura wiśniowa
 solone orzeszki ziemne
Przygotowanie ciasta
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Dwie tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W jednej misce przesiać wszystkie suche składniki ciasta tj: mąkę, kakao, sodę, cukier i sól

3

W rondlu podgrzać mleko i czekoladę, aż będzie prawie gorąca, następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać do połączenia.

4

Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta
Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec przez 30 do 35 minut, lub do momentu, kiedy wykałaczka włożona w ciasto pozostaje sucha. Wyjąć i wystudzić.

Przygotowanie kremu
5

Mleko roślinne wraz z cukrem podgrzać w rondlu aż się zagotuje.

6

Do osobnej miski połamać na kawałki czekoladę. Zalać ciepłym mlekiem. Poczekać minutę, a następnie całość dokładnie wymieszać.

7

Dodać masło orzechowe mieszać do uzyskania gładkości. Schłodzić w lodówce przez 20 do 30 minut.

Przygotowanie tortu
8

Na jeden z upieczonych spodów wyłożyć konfiturę oraz połowę kremu – włożyć do lodówki na 30 minut, aż zesztywnieje.

9

Przykryć drugim blatem i ponownie wyłożyć krem – na koniec udekorować solonymi orzeszkami. Włożyć do lodówki aby krem „zawiązał ”.

Wartości odżywcze

Porcji 12


Ilość na porcję
Kalorie 315
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 13g20%
Węglowodany 47g16%
Białko 5g10%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.