Opcje drukowania:

Wegański pudding chia z musem morelowym

Ilość porcji3 porcje

Składniki na 3 duże porcje:
 1 puszka mleka koksowego
 5 łyżek nasion chia
 5 łyżek wiórków kokosowych
 4 łyżek syropu klonowego
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Na masę morelową:
 300 g świeżych moreli
 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 łyżeczka cynamonu
 syrop klonowy do smaku
1

W misce wymieszać mleko kokosowe, nasiona chia, wiórki koksowe, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Dobrze połączyć i odstawić na minimum 30 minut.

2

Ponownie wymieszać i odstawić  do lodówki na co najmniej 3 godziny lub pozostawić na noc.

3

Morele umyć, usunąć pestki i  pokroić w ćwiartki. Owoce podsmażyć na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut na średnim ogniu. Dodać cynamon i odrobinę syropu klonowego do smaku i jeszcze chwilę poddusić. Przestudzić.

4

Morelę wyłożyć na dno miseczki, na nie pudding chia. Podawać mocno schłodzone.

Uwaga!
5

Deser można przed podaniem z góry posypać cukrem i delikatnie przypalić palnikiem tak aby powstała karmelowa skorupka.

Wartości odżywcze

Porcji 3