Opcje drukowania:

Wegański omlet na słono z warzywami

Ilość porcji3 porcjeCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas15 minut

Składniki na omlet
 1 szklanka mąki z ciecierzycy
 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczka soli czarnej kala namak
 ½ łyżeczka kurkumy
 ½ łyżeczka słodkiej papryki
 375 ml wody
 1 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na farsz
 1 łyżki oliwy z oliwek
 1 szalotka
 2 ząbki czosnku
 1 szklanka zielonego groszku
 1 papryczka chili
 6 sztuka suszonych pomidorów w oliwie
 świeża rukola
 sól i pieprz
1

Przygotować ciasto na omlet. W misce wymieszać ze sobą mąkę z ciecierzycy wraz z siemieniem lnianym, proszkiem do pieczenia, czarną solą, kurkumą, oliwą i wodą. Odłożyć na bok na 5-10 minut.

2

Przygotować farsz. Na dno rozgrzanej patelni wlać oliwę z oliwek i na niej podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojony w talarki czosnek i papryczkę chili. Dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz groszek. Całość smażyć ok 3-4 minut. Doprawić solą i pieprzem.

3

Rozgrzać drugą patelnię, wlać na nią odrobinę oliwy i dobrze rozprowadzić na powierzchni.
Ustawić palnik na średni ogień. Ciasto wylać na patelnię tak jak naleśnik obracając ją aby równo się rozlało po dnie.

4

Smażyć przez 3-4 minuty, aż uzyska złoty kolor na spodzie.
Omlet wypełnić przygotowanym farszem, posypać świeżą rukolą.

Wartości odżywcze

Porcji 0