Opcje drukowania:

Wegański kapuśniak

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas35 minut

 400 g kiszonej kapusty
 1 cebula
 5 wędzonych śliwek
 1 L bilionu warzywnego
 1 marchewka
 1 ząbek czosnku
 1 ziemniak
 1 liść laurowy
 2 suszone grzyby
 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
 ½ łyżeczki gałki muszakatołwej
 2 łyżki sosu sojowego
 sól i pieprz do smaku
 1 świeży koperek
1

W rondelku na odrobinie wody podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w paseczki wędzone śliwki - przez około 3-4 minuty.

2

Dodać słodką wędzoną paprykę, pół łyżeczki gałki muszkatowej i smażyć kolejną minutę.

3

Kapustę poszatkować na drobne kawałki (skosztować jeżeli jest zbyt kwaśna należy ją przepłukać pod bieżącą wodą) i dodać do rondla.

4

Całość zalać bulionem warzywnym, dodać suszone grzyby, liść laurowy, pokrojoną w talarki marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę.

5

Całość gotować tak długo, aż warzywa zmiękną pod koniec doprawić sosem sojowym, odrobiną soli i pieprzem. Przed podaniem obficie posypać koperkiem.

Wartości odżywcze

Porcji 5