Czarną soczewicę wypłukać na sicie, zalać szklanką gorącej wody i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30-40 minut, aż zmięknie i wchłonie cały płyn.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy i obsmażyć na nim pokrojone w talarki pieczarki - tak aby nabrały złotego koloru.
Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę, i wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę.
Szpinak umyć, pokroić w paski i dodać do grzybów wraz z sosem sojowym. Całość doprawić płatkami chili i gałką muszkatołową.
Wszystkie warzywa zalać bulionem i zagotować. W odrębnej miseczce wymieszać mleko ze skrobią kukurydzianą. Miksturę dodać do grzybów - zagotować i czekać aż zgęstnieje. (Jeżeli całość jest za rzadka należy dodać kolejną łyżeczkę skrobi wymieszaną z odrobiną mleka. Jeżeli całość jest za gęsta dodać odrobinę mleka lub bulionu).
Gulasz wymieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz świeżym koperkiem.
Porcji 4