Opcje drukowania:

Wegański gulasz z pieczarek

Ilość porcji4 porcjeCzas Przygotowania20 minutCałkowity czas45 minut

 ½ szklanki czarnej soczewicy Beluga
 2 łyżki oleju rzepakowego
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 250 g brązowych pieczarek
 200 g szpinaku
 700 ml bulionu warzywnego
 ½ łyżeczki płatków chili
 1 łyżeczka sosu sojowego
 ½ szklanki mleka migdałowego
 1 łyżka skrobi kukurydzianej
 1 szczypta gałki muszkatołowe
 1 świeży koperek
 1 sok z cytryny
 sól i pieprz do smaku
1

Czarną soczewicę wypłukać na sicie, zalać szklanką gorącej wody i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30-40 minut, aż zmięknie i wchłonie cały płyn.

2

Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy i obsmażyć na nim pokrojone w talarki pieczarki - tak aby nabrały złotego koloru.

3

Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę, i wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę.

4

Szpinak umyć, pokroić w paski i dodać do grzybów wraz z sosem sojowym. Całość doprawić płatkami chili i gałką muszkatołową.

5

Wszystkie warzywa zalać bulionem i zagotować. W odrębnej miseczce wymieszać mleko ze skrobią kukurydzianą. Miksturę dodać do grzybów - zagotować i czekać aż zgęstnieje. (Jeżeli całość jest za rzadka należy dodać kolejną łyżeczkę skrobi wymieszaną z odrobiną mleka. Jeżeli całość jest za gęsta dodać odrobinę mleka lub bulionu).

6

Gulasz wymieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz świeżym koperkiem.

Wartości odżywcze

Porcji 4