Opcje drukowania:

Wegański budyń o smaku solonego karmelu

Ilość porcji1 porcjaCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas20 minut

 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
 3 łyżki cukru kokosowego lub cukru trzcinowego
 szczypta soli
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 ¾ szklanka mleka migdałowego
 1 laska wanilii
1

Połowę szklanki mleka kokosowego wlać do rondla i połączyć z cukrem kokosowym oraz solą.

2

Dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować cały czas mieszając, aż lekko zgęstnieje i masa stanie się ciemniejsza (około 15 minut).

3

W osobnej misce wymieszać pozostałą część mleka koksowego, mleko migdałowe oraz mąkę ziemniaczaną. Miksturę wlać do rondla i cały czas mieszając czekać aż masa zgęstnieje.

4

Usunąć laskę wanilii, a krem przelać do pucharków, każdy przykryć od razu folią spożywczą aby nie powstał kożuch. Wystudzić a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem zrobić kleks z kokosowej śmietany.