Opcje drukowania:

Wegańska tarta limonkowa

Ilość porcji1 porcja

Spód tarty:
 8 sztuk daktyli
 ½ szklanki mielonych migdałów
 1 szczypta soli
 2 łyżki wiórków kokosowych
Krem limonkowy:
 1 awokado
 1 limonka
 ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez 2 godziny w wodzie i odsączonych
 2 łyżki syropu z agawy
 1 szczypta soli
 2 łyżki mąki koksowej.
Krem kokosowo-bananowy:
 1 banan
 sok z ½ cytryny
 ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez 2 godziny w wodzie i odsączonych
 2 łyżki mąki kokosowej
DODATKOWO:
 1 limonka(Limonkę pokroić w plastry i wyłożyć na tartę)
Przygotowanie spodu:
1

Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki kokosowe.

2

Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10  cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych kremów

Przygotowanie kremu limonkowego:
3

Awokado umieścić w malakserze, dodać skórkę i sok z limonki, orzechy nerkowca, syrop z agawy, szczyptę soli i 2 łyżki maki koksowej. Całość zmiksować na gładki krem którym należy wypełnić wcześniej przygotowaną tartę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kolejnego kremu.

Przygotowanie kremu kokosowo-bananowego:
4

Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub miodem (wtedy już wersja nie wegańska)Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub miodem (wtedy już wersja nie wegańska)

5

Krem wyłożyć na sam koniec na wierzch tarty.

Możliwości:
6

syrop z agawy można zastąpić miodem (wtedy już wersja nie wegańśka), cukrem trzcinowym, xylitolem lub stevią
mąka kokosowa to drobno zmielone wiórki kokosowe
avocado można zastąpić bananem
orzechy nerkowca można zamienić migdałami
daktyle można zastąpić suszonymi morelami
mielone migdały można zastąpić płatkami owsianymi, mielonym słonecznikiem