Opcje drukowania:

Wegańska tarta cytrynowa

Ilość porcji12 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia10 minutCałkowity czas20 minut

składnik na spód:
 1 ½ szklanki mąki owsianej
 5 suszonych moreli
 3 łyżeczka oleju kokosowego (roztopionego)
 1 łyżeczka soku z cytryny
 szczypta soli
składniki na wypełnienie:
 1 ½ szklanki orzechów nerkowca
 ½ szklanka kremu kokosowego (to co powstaje poprzez włożenie puszki z mlekiem na noc do lodówki)
 Skórka z 3 cytryn
 ½ szklanka soku z cytryn
 ¼ szklanka syropu klonowego
 ¼ szklanka oleju kokosowego (roztopionego i wystudzonego)
 szczypta soli
 do dekoracji: sezonowe owoce lub plasterki cytryny
1

Dzień wcześniej schłodzić w lodówce puszkę mleka kokosowego oraz namoczyć nerkowce.

Przygotowanie spodu:
2

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ° C. Formę do tarty o średnicy 23 cm wysmarować olejem kokosowym.

3

Wszystkie składniki spodu zmiksować w rozdrabniaczu aż się połączą. Masa ma być lepka (jeżeli jest za sucha należy dodać odrobinę wody) .

4

Masę przełożyć do przygotowanej formy mocno dociskając. Dno tarty ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut, aż zacznie się lekko zarumieni. Wyjąć i schłodzić.

Przygotowanie wypełnienia:
5

W blenderze umieść odcedzone orzechy nerkowca, mleko kokosowe, skórkę z cytryny, sok z cytryny, syrop klonowy, olej kokosowy i sól. Całość zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji.

6

Przełożyć na wystudzony spód, wyrównać i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Udekorować sezonowymi owocami.

Wartości odżywcze

Porcji 12