Startą na drobnych oczkach marchewkę oraz cukinię startą na grubych oczkach odkładamy na sito, aby puściły wodę. (Można użyć pulpy powstałej z wyciskania soku. Kiedy warzywa są bardzo wodnite, należy je odcisnąć w dłoniach).
W misce mieszamy ze sobą jajka, sól pieprz, mąkę migdałową, siemię lniane i posiekaną cebulkę.
Do masy jajecznej dodajemy mocno odciśnięte warzywa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Kiedy masa jest za luźna, dodajemy więcej mielonych migdałów (czyli mąki migdałowej) lub płatków owsianych.
Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok 5 minut - do momentu kiedy gofry będą złote.
marchewkę i cukinię można zastąpić: startą dynią, batatem, pietruszką, selerem
mąkę migdałową można zastąpić: mąką pszenną razową, mąką gryczaną lub mąką orkiszową
olej rzepakowy można zastąpić: roztopionym masłem klarowanym, lub olejem kokosowym, oliwą lub olejem słonecznikowym
całość można wzbogacić o inne przyprawy np. słodką paprykę, mielony czosnek, gałkę muszkatołową lub dowolne zioła np. pietruszkę, koperek, bazylię.
Porcji 0
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.