Opcje drukowania:

Warzywne gofry na słono ??

Ilość porcji17 porcjiCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia6 minutCałkowity czas15 minut

 ½ szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (ok ½ sztuki)
 1 ½ szklanki startej na grubych oczkach cukini (ok ½ sztuki)
 2 łyżki drobno posiekanej dymki
 ½ szklanki  mąki migdałowej
 1 łyżka siemienia lnianego
 3 jajka
 2 łyżki oleju rzepakowego
 ½ łyżeczki soli różowej himalajskiej
 ½ łyżeczki mielonego pieprzu
1

Startą na drobnych oczkach marchewkę oraz cukinię startą na grubych oczkach odkładamy na sito, aby puściły wodę. (Można użyć pulpy powstałej z wyciskania soku. Kiedy warzywa są bardzo wodnite, należy je odcisnąć w dłoniach).

2

W misce mieszamy ze sobą jajka, sól pieprz, mąkę migdałową, siemię lniane i posiekaną cebulkę.

3

Do masy jajecznej dodajemy mocno odciśnięte  warzywa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Kiedy masa jest za luźna, dodajemy więcej mielonych migdałów (czyli mąki migdałowej) lub płatków owsianych.

4

Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok 5 minut - do momentu kiedy gofry będą złote.

Możliwości:
5

marchewkę i cukinię można zastąpić: startą dynią, batatem, pietruszką, selerem

6

mąkę migdałową można zastąpić: mąką pszenną razową, mąką gryczaną lub mąką orkiszową

7

olej rzepakowy można zastąpić: roztopionym masłem klarowanym, lub olejem kokosowym, oliwą lub olejem słonecznikowym

8

całość można wzbogacić o inne przyprawy np. słodką paprykę, mielony czosnek, gałkę muszkatołową lub dowolne zioła np. pietruszkę, koperek, bazylię.

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 46
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 3.9g6%
Cholesterol 29mg10%
Sód 83mg4%
Potas 81mg3%
Węglowodany 1.4g1%
Białko 1.9g4%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.