Opcje drukowania:

Wafle z kremem daktylowo-śliwkowym

Ilość porcji8 porcji

 1 opakowanie wafli
 1 szklanka daktyli
 1 szklanka suszonych śliwek
 1 puszka mleka koksowego
 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 1 garść orzechów laskowych
 ½ szklanka mielonych migdałów
1

W rondelku zagotować mleko. Dodać daktyle i śliwki. Całość gotować 5-10 minut na średnim ogniu, aż owoce zmiękną. Całość zmikoswać.

2

Do masy dodać czekoladę pokrojoną na kawałki. Zdjąć z ognia i poczekać aż się rozpuści.

3

Dodać mielone migdały oraz posiekane drobno orzechy laskowe. Całość ponownie wymieszać. Odstawić masę aby wystygła i nieco zesztywniała.
(jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać więcej mleka, jeśli jest zbyt luźna należy dodać więcej mielonych migdałów lub płatki owsiane błyskawiczne)

4

Kremem przekładać wafle. Całość położyć na desce i dociążyć z góry drugą deską, aby krem idealnie przenikł do wafli. Dodatkowo z góry można obciążyć garnkiem lub puszkami. Odstawić na conajmniej 1 godzinę. Przechowywać w lodówce.

MOŻLIWOŚCI:
5

można użyć dowolnych suszonych owoców np. rodzynek, moreli czy żurawiny

6

można użyć dowolnego mleka roślinnego lub zwykłego

7

zamiast mielonych migdałów można użyć płatków owsianych błyskawicznych lub wiórków koksowych

8

masę można wzbogacić o masło orzechowe lub sezamowe lub skórkę z pomarańczy

Wartości odżywcze

Porcji 0


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('//wp-content/wf...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35