Opcje drukowania:

Viva la pasta czyli makaron orkiszowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Ilość porcji1 porcja

 150 g makaronu orkiszowego
 2 garście świeżego szpinaku, umytego i dokładnie oszuszonego
 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
 4 ząbki czosnku
 oliwa z oliwek
 sól, pieprz
 sezam
 tarty parmezan
1

Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, włożyć grubo pokrojony szpinak i chwilę podsmażyć mieszając. Jak tylko liście zwiędną doprawić solą i pieprzem, dokładnie odsączyć i zdjąć z patelni.

2

Na umytą i suchą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i zrumienić pokrojony w plasterki czosnek, posolić. Obok na patelni podgrzać suszone pomidory, wlać 4 łyżki ziołowego oleju, w którym leżały pomidory. Odstawić z ognia.

3

Makaron ugotować al dente.

4

Do dużej patelni wlać 1 łyżkę oliwy i włożyć ugotowany makaron, podsmażyć na dużym ogniu, pod koniec dodając przyprawę grillową. Dodać szpinak, suszone pomidory i czosnek, wymieszać i chwilę podgrzewać. Posypać parmezanem i sezamem. Posypać pieprzem, ewentualnie doprawić solą.