Opcje drukowania:

Vege time – czyli tofu i quinoa

Ilość porcji2 porcje

 ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
 ¾ szklanki wody
 2 łyżki oleju rzepakowego
 1 szczypta soli
 100 g tofu
 1 garść kiełków na patelnie
 3 suszone pomidory w oleju
 2 ząbki czosnku
 1 garść orzechów nerkowca
 1 pietruszka
1

Komosę ryżową przepłucz na sicie. Włóż do garnka, zalej zimną wodą (¾ szklanki), dodaj łyżkę oleju i szczyptę soli morskiej . Gotować około 20-30 min aż  będzie miękka i wchłonie cały płyn.

2

Tofu odsączyć dokładnie na papierowym ręczniku. Posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojone tofu. Wycisnąć przez praskę czosnek, dodać pokrojone w paski suszone pomidory, kiełki i orzechy. Całość smażyć około 4-5 min.

3

Na komosę wykładać smażone tofu z dodatkami lub wszystko razem wymieszać na patelni. Obficie posypać pietruszką.

Wartości odżywcze

Porcji 0