Opcje drukowania:

Vege placek z jabłkami

Ilość porcji9 porcjiCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia47 minutCałkowity czas1 godz.

Szybki, lekki i pyszny!

 1 ½ szklanki  mąki uniwersalnej bezglutenowej
 ½ szklanki cukru trzcinowego
 ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 ¼ łyżeczki soli
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ¼ szklanki wody
 1 łyżka octu jabłkowego
 2 jabłka
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra dół. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Jabłka obrać ze skórki, wdrożyć gniazda nasienne i pokroić jedno w ćwiartki, a drugie w kostkę.

3

W misce wymieszać ze soba mąkę bezglutenową, cukier, sodę, sól i cynamon.

4

W drugiej misce wymieszać olej z wodą oraz octem.

5

Do suchej mnieszanki dodać mokrą i całość wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto będzie suche wręcz sypkie jednak podczas pieczenia jabłka puszczą sok i całość ładnie się zwiąże. (jeżeli jabłka nie mają zbyt dużo sos należy do ciasta dodać więcej wody).

6

Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, docisnąć do dna. Na wierzch wyłożyć pozostałe, pokrojone jabłko. Piec całość 45-50 minut.

Możliwości:
7

mąkę bezglutenową można zastąpić mąką pszenną razową, mąką migdałową, mąką gryczaną lub połową porcji mąki kokosowej czy owsianej

8

cukier trzcinowy można zastąpić dowolną substancja slodzącą

9

olej rzepakowy można zastąpić dowolnym olejem lub oliwą, masłem klarowanym lub po prostu rozgniecionym bananem

10

ocet -można zastąpić sokiem z cytryny

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 134
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 12.2g19%
Węglowodany 7.1g3%
Białko 0.1g1%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.