Opcje drukowania:

Vege klopsiki w sosie pomidorowym

Ilość porcji3 porcjeCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas25 minut

 2 opakowania klopsików Dobra Kaloria
 1 łyżki oliwy z oliwek
składniki na sos
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 3 suszone pomidory
 400 g passaty pomidorowej
 2 łodygi selera naciowego
 2 łyżeczka cukru trzcinowego
 1 łyżeczka suszonego oregano
 sól i pieprz
dodatkowo
 100 g makaronu razowego spaghetti
 1 garść świeżej bazylii
1

Na rozgrzane dno patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek przez około minutę.

2

Dodać pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz w talarki seler naciowy całość smażyć kolejną minutę.

3

W kolejnym etapie dodać passatę pomidorową, cukier, sól, pieprz oraz suszone oregano. Całość dusić około 15-20 minut na małym ogniu.

4

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

5

Na dno drugiej patelni wlać oliwę i obsmażyć na niej klopsiki przez 5 minut - tak aby zarumieniły się z każdej strony.

6

Makaron przełożyć do sosu pomidorowego, całość wymieszać. Dodać klopsiki obficie posypać świeżą bazylią.

Wartości odżywcze

Porcji 3


Ilość na porcję
Kalorie 536
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 29g45%
Węglowodany 41.6g14%

Błonnik pokarmowy 7.8g32%
Białko 24g48%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.