Opcje drukowania:

Tropikalna pieczona owsianka – wegańska

Ilość porcji6 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia35 minutCałkowity czas45 minut

 2 szklanki płatków owsianych górskich
 ¼ szklanka cukru trzcinowego
 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 3 łyżki siemienia lnianego
  szklanka oleju kokosowego
  szklanka jogurtu roślinnego (np. Planton z Lidla)
  szklanka mleka kokosowego
 1 szklanka ananasa świeżego
 ½ szklanka wiórków kokosowych
 opcjonalnie płatki migdałów
1

Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłozyć papierem do pieczenia.

2

W misce połączyć ze sobą płatki owsiane, cukier, sól, proszek do pieczenia i siemię lniane.

3

W osobne misce wymieszać roztopiony olej kokosowy, mleko oraz jogurt.

4

Połączyć zawartość obu misek i dobrze wymieszać. Do masy dodać wiórki kokosowe oraz ananasa pokrojonego w kostkę.

5

Przelać do przygotowanej blaszki i piec 35 minut. Z wierzchu można posypać płatkami migdałów Podawać z owocami i kleksem jogurtu.

Możliwości
6

zamiast cukru trzcinowego można użyć miodu lub syropu klonowego bądź cukru kokosowego

7

zamiast ananasa można użyć bananów

8

całość można wzbogacić o a orzechy lub suszone owoce np. rodzynki

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 2065
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 117g180%
Węglowodany 219g73%
Białko 38g76%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.