Opcje drukowania:

Tort z płatków owsianych

Ilość porcji1 porcja

 250 g płatków owsianych błyskawicznych (ja użyłam na pół z jęczmiennymi)
 200 g cukru
 100 g masła
 2 jajka
 3 łyżki mąki
 ½ paczki proszku do pieczenia
 sok i skórka z cytryny
 3 łyżki  rumu (lub innego alkoholu)
 1 olejek rumowy lub migdałowy
 1 szczypta soli
 3 łyżki płatków owsianych do obsypania formy
 do przybrania dowolne owoce - ja użyłam mango, truskawki i melisę
Lukier cytrynowy
 1 szklanka cukru pudru
 3 łyżki soku z cytryny
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C - funkcję grzania góra-dół. Przygotować blachę o średnicy 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi.

2

Płatki owsiane dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Odłożyć

3

Miękkie masło, jajka i cukier ucierać za pomocą miksera tak długo aż powstanie gładka i jednolita masa.

4

Do masy dodać mąkę, alkohol, sok i skórkę z cytryny, szczyptę soli i  olejek cały czas miksując dodać na sam koniec płatki owsiane wymieszane z proszkiem do pieczenia.

5

Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec 45 min w temp 175 C.

6

Kiedy ciasto będzie już gotowe należy je wystudzić i polać lukrem cytrynowym oraz udekorować owocami.

Uwaga:
7

Ciasto można dowolnie modyfikować dodając do niego różne bakalie.Ciasto na początku urośnie jednak potem osiądzie także nie martw się - tak ma być:)