Opcje drukowania:

Tort w wersji lekkiej!

Ilość porcji8 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia55 minutCałkowity czas2 godziny

Składniki na ciasto
 ½ szklanki kakao
 ½ szklanki mąki kokosowej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli
 6 jajek
 ½ szklanki syropu klonowego
 ½ szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego i wystudzonego)
 ½ szklanki mleka kokosowego
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na krem
 1 puszka mleka kokosowego (trzymana przez noc w lodówce)
 2 łyżki syropu klonowego
 2 garście mrożonych malin
 2 łyżki nasion chia
Składniki na polewę
 100 g gorzkiej czekolady
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka syropu klonowego
 2 łyżki tahini naturalnego
Do dekoracji i wykończenia
 truskawki
 borówki
 ziarna kakaowca
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia

2

Do jednej miski przesiać kakao, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

3

W drugiej misce wymieszać do połączenia wszystkich składników jajka, syrop klonowy, oliwę, mleko kokosowe i ekstrakt.

4

Połączyć zawartość obu misek. Całość mieszać około 2 minut aż masa będzie jednolita. Przelać ciasto do formy i piec 50 - 60 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto pozostanie suchy.

5

Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Przygotowanie kremu
6

Otworzyć puszkę i wyjąć z niej masę kokosową. Przełożyć ją do miski (w puszce powinna zostać woda kokosowa - ubijamy tylko stałą część).

7

Dodać pozostałe składniki i całość dobrze wymieszać. Odłożyć na 20 minut do lodówki.

Przygotowanie polewy
8

Czekoladę wraz z olejem kokosowym i syropem klonowym rozpuścić w kapieli wodnej lub w mikrofali.

9

Lekko przestudzić i dodać tahini. Całość wymieszać i poczekać aż  nieco przestygnie.

Przygotowanie tortu
10

Upieczone, wystudzone ciasto przekroić w połowie. Wyłożyć na pierwszy blat ¾ kremu malinowego. Równo go rozłożyć. Posypać z wierzchu ziarnami kakaowca.

11

Przykryć pozostałym blatem. Boki tortu posmarować resztką kremu. Polewę czekoladową rozsmarować na wierzchu formując ją tak aby delikatnie spływała na boki tortu.

12

Tort udekorować owocami i ziarnami kakaowca.

Możliwości:
13

można użyć świeżych malin

14

tort można przygotować dzień wcześniej

15

nie trzeba go nasączać gdyż sam w sobie jest wilgotny

Wartości odżywcze

Porcji 8