Opcje drukowania:

Tort urodzinowy czekoladowo-truskawkowy

Ilość porcji2 porcje

Składniki na ciasto: (2 blaty o średnicy 20 cm)
 165 g mąki pszennej tortowej
 85 g kakao
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 250 g cukru
 250 ml kefiru waniliowego (można użyć zwykły lub maślankę) ważne aby miał temperaturę pokojową
 2 jajka
 125 g roztopionego masła
Składniki na krem:
 500 g truskawek
 3 łyżki cukru
 3 łyżki żelatyny
 3 łyżki wody
 300 ml śmietany kremówki
 250 g serka mascarpone
Pozostałe składniki
 500 g truskawek
 listki mięty
 czekoladowe serduszka
Przygotowanie czekoladowych blatów:
1

Nastaw piekarnik na temperaturę 180C z funkcją grzania góra-dół i przygotuj dwie tortownice o średnicy 20 cm. Wyłóż je papierem, a boki posmaruj masłem.

2

Wszystkie suche składniki czyli: mąkę, kakao, cukier i sodę przesiej do miski.

3

W drugiej misce połącz kefir, jajka i masło wszystko dokładnie mieszając do połączenia składników.

4

Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj szybko i energicznie, tak aby powstało gładkie ciasto. Przełóż do przygotowanych foremek i piecz 35- 45 min do momentu suchego patyczka.

5

Wyjmij i wystudź.

Przygotowanie kremu:
6

Truskawki, umyj, usuń szypułki i zmiksuj.

7

3 łyżki żelatyny zalej wodą i odstaw. Truskawki podgrzej w rondelku z 3 łyżkami cukru. Dodaj do musu żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.

8

Truskawki przecedź przez sito aby usunąć pestki i większe kawałki owoców. Ostudź.

9

Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno pod koniec dodając serek mascarpone i tężejące zmiksowane truskawki. Wszystko dokładnie wymieszaj *

10

Jeżeli śmietana jest za rzadka umieść miskę z kremem na 30 min w lodówce tak aby żelatyna zaczęła działać. Natomiast jeżeli jest bardzo ciepło zwiększ ilość żelatyny.

Przygotowanie tortu:
11

Wystudzone blaty, wyjmij z foremek. Jeżeli za bardzo się wypiekły zetnij nożem górę ciasta do równego.

12

Z foli aluminiowej zrób obręcz dookoła ciasta. (Ja zazwyczaj folię zaginam na 2 razy wtedy jest sztywniejsza i łapię z góry spinaczem lub klamerka na pranie :))

13

Umyte i obrane truskawki przekrój w pół i umieszczaj dookoła ciasta wewnętrzna ich częścią na zewnątrz.

14

Na tak przygotowany spód z truskawkami wyłóż przygotowany krem (jego 2/3), następnie kolejny blat czekoladowy.

15

Całość wykończ pozostałą 1/3 kremu, udekoruj truskawkami, listkami mięty i serduszkami z czekolady.

16

Tort schłodź w lodówce przynajmniej 1 godzinę.

Wartości odżywcze

Porcji 0