Opcje drukowania:

Tort tiramisu

Ilość porcji1 porcja

 1 ½ opakowanie biszkoptów - języczki
 2 opakowania ciasteczek maślanych
 500 g mascarpone
 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
 6 żółtek
 10 łyżek cukru
 1 ½ łyżeczki żelatyny
 1 szklanka herbaty malinowej z sokiem malinowym
 kakao
1

Żółtka ucierać wraz z cukrem około 6 minut nad garnkiem z gotująca się na średnim ogniu wodą (w kąpieli wodnej) uważając aby żółtka się nie ścięły.

2

Dookoła tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć biszkopty - języczki obcinając 1 cm od dołu po to aby ładnie przylegały. Na dno wyłożyć ciasteczka maślane.

3

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić na 5 min aż napęcznieje. Zrobić herbatę osłodzić syropem malinowym i ostudzić.

4

Mascarpone wymieszać z utartymi na puch żółtkami i cukrem. W osobnej misce ubić na sztywno schłodzoną mocno śmietanę.

5

Do żelatyny wlać 2 łyżki ciepłej wody, dobrze wymieszać i całą wlać do masy żółtek z serem. Dokładnie wymieszać.

6

Delikatnie połączyć masę serową z ubitą śmietaną. Wyłożyć 1/3 masy na dno tortownicy, oprószyć kakao, wyłożyć namoczone w herbacie ciasteczka maślane i ponowić tą czynność jeszcze 2 razy. Wykończyć tort posypując obficie kakako.

7

Włożyć tort do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.