Opcje drukowania:

Tort owsiany z owocami

Ilość porcji1 porcja

Spód tortu (o średnicy ok 20cm) - ja podwoiłam ilość ponieważ piekłam w tortownicy 28cm
 100 g masła
 ¼ szklanka cukru
 2 szklanki płatków owsianych
 ¾ szklanka mąki pszennej (ja dodałam orkiszową)
Mus
 250 g serka mascarpone
 200 ml śmietany kremówki
 200 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
 1 garść orzechów włoskich posiekanych
Dekoracja
 owoce sezonowe
Spód tortu
1

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2

W garnczku rozpuść masło i dodaj cukier. Następnie płatki owsiane i dokładnie wymieszaj.
Ewentualnie dodaj mąkę.

3

Wylep ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm.
Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.

Mus
4

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej o odłożyć do przestygnięcia.
Serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.

5

Dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Tort
6

Na wystudzony owsiany spód wyłożyć mus czekoladowy, następnie udekorować sezonowymi owocami.

Wartości odżywcze

Porcji 0