Opcje drukowania:

Tort czekoladowo-waniliowy

Ilość porcji1 porcja

Składniki na biszkopt: (tortownica o średnicy 26cm)
 7 jajek
 1 szklanka cukru
 1 szklanka mąki pszennej
  szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem czekoladowy:
 300 g miękkiego masła
 5 łyżek kakao
 150 g cukru pudru
Składniki na krem waniliowy:
 300 g miękkiego masła
 100 g cukru pudru
 łyżeczka soku z cytryny
 laska wanilii
Ponad to:
 1 słoik konfitury malinowej
 1 opakowanie bezików
 2 opakowanie lentilek lun M&M
 garść cukierków pudrowych
Biszkopt:
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.

2

Blaszkę o średnicy 26 wyłożyć papierem do pieczenia - dno i boki.

3

Mąki wymieszać w osobnej misce.

4

Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.

5

Cały czas ubijając dodawać po kolei żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać najlepiej mikserem na wolnych obrotach.

6

Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec 40-50 min do momentu suchego patyczka

7

Ważne!!!! Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

8

Biszkopt wyciągnąć z formy kiedy całkowicie ostygnie.

Krem czekoladowy:
9

Masło utrzeć na puszysty krem za pomocą miksera, dodać stopniowo cukier i kakao.

Krem waniliowy:
10

Masło utrzeć na puszysty krem za pomocą miksera, dodać stopniowo cukier, miąższ wydrążony z laski wanilii i sok z cytryny.

Przygotowanie Tortu:
11

Biszkopt przekrój na 3 równe blaty.

12

Pierwszy blat umieść na paterze i wyłóż na niego 2/3 kremu czekoladowego. Przykryj drugim blatem.

13

Na kolejny blat wyłóż pozostałe 1/3 kremu, następnie konfiturę malinową a na nią pokruszone bezy. Przykryj ostatnim blatem. Cały tort dokładnie obłóż kremem waniliowym i udekoruj dropsami oraz kolorowymi czekoladkami.

14

Tort najlepiej smakuje po 2 godzinach kiedy   wszystkie smaki dobrze się połączą.