Opcje drukowania:

Tiramisu najlepsze na świecie!!!

Ilość porcji6 porcji

 6 żółtek
 6 łyżek cukru
 500 g mascarpone
 200 g śmietany 30%
Do przekładania:
 biszkopty podłużne
 kakao do posypania
Do nasączania:
  szklanki mocnej kawy
 100 ml likieru Amaretto
1

Żółtka wraz z cukrem ucieraj w szklanej lub metalowej misce nad garnkiem z gotująca się wodą (na średnim ogniu) około 7 minut, do momentu kiedy masa będzie gęsta i kremowa, a cukier dobrze rozpuszczony. (należy uważać aby żółtka się nie ścięły i aby nie powstała jajecznica)*. Odłożyć na chwilę aby ostygła.

2

Przygotować mocną kawę. Wymieszać ją z likierem Amaretto. Wystudzić

3

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.

4

Do masy z żółtek dodać  500 g mascarpone. Całość wymieszać mikserem na jednolita masę.

5

Do masy z żółtek i mascarpone dodać ubitą śmietanę i delikatnie ją wmieszać za pomocą trzepaczki.

6

Do przygotowanych pucharków na dno wyłożyć kawałek biszkoptu i obficie nasączyć go naparem z kawy i likieru, wyłożyć na niego krem z mascarpone, oprószyć kakao. Czynność tą powtórzyć trzy razy.

7

Każdy pucharek na wierzchu oprószyć kakao. Umieścić w lodówce na minimum 2 godziny.

8

* Ubijanie żółtek w kąpieli wodnej spowoduje że masa będzie zwarta, a jednocześnie deser nabierze lekkości i puszystości. Jeżeli deser ma być podawany w upalny dzień można dodać do masy 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody.

Wartości odżywcze

Porcji 6