Opcje drukowania:

Tepache czyli napój ze skórek ananasa – probiotyk

Ilość porcji1 porcja

 1 ananas
 ½ szklanka cukru trzcinowego
 woda
 1 laska cynamonu
1

Cukier i 2 szklanki wody podgrzać rondlu na dużym ogniu. Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wystudzić.

2

Ananas umyć pod bieżącą wodą, następnie odciąć górę (zielony pióropusz) i dół owocu. Ananas obrać wrzucając skórki do dużego słoja (około 4 litry lub w mniejszych litrowych) (miąższ owocu wykorzystać w innym celu).

3

Dodać laskę cynamonu i zalać syropem cukrowym, a następnie uzupełnić wodą. Przykryć słoik gazą i odstawi w ciepłe miejsce (np. parapet kuchenny), aby tepache fermentował przez dwa do trzech dni, lub do momentu w którym na powierzchni pokażą się pęcherzyki i piana.

4

Po tym czasie całość odcedzić, a następnie wlać do butelek. Włożyć do lodówki. Podawać z lodem ewentualnie rozcieńczać wodą w celu otrzymania pożądanego smaku.Ja często dla dekoracji podaję z liściem ananasa.

UWAGA!!! czas trwania fermentacji zależy między innymi od stopnia dojrzałości ananasa i temperatury pokojowej
Możliwości:
5

można dodać soku z limonki , aby nadać orzeźwiający smak

6

do cynamonu można dodać goździków lub imbiru

7

można podawać z posiekanymi owocami (ananas, jabłka itp.) podobnie jak w przypadku sangrii

Wartości odżywcze

Ilość w 100 ml


Ilość na porcję
Kalorie 65
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 0.1g1%
Węglowodany 16g6%
Białko 0.3g1%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.