Miąższ avokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, posypać solą i wymieszać z drobno posiekaną szalotką.
W osobnej misce połączyć obrane i pokrojone w kostkę mango wraz z drobno posiekanym koperkiem. (w wersji na ostro należy owoc wymieszać z posiekanym chili)
Wędzonego łososia drobno posiekać i oprószyć pieprzem świeżo mielonym.
Z kromek wykroić 2 krążki za pomocą ringów, w których układamy warstwo przygotowane awokado, łososia i mango.
Gotowy tatar wkładamy na minimum 30 minut do lodówki aby smaki dobrze się połączyły.
- można użyć świeżego łososia należy go wtedy drobno posiekać dodać skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz. Świetnie sprawdzi się też wasabi
- tatara można skropić sosem sojowym
- mango można zamienić na zielony ogórek
Porcji 2