Opcje drukowania:

Tatar z łososia z mango

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 200 g wędzonego na zimno łososia
 1 awokado (najlepiej haas)
 1 szalotka
 1 mango
 ½ soku z  limonki
 1 świeży koperek
 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
 sól różowa himalajska
 pieprz świeżo mielony
 1 papryczka chili (wersja na ostro)
1

Miąższ avokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, posypać solą i wymieszać z drobno posiekaną szalotką.

2

W osobnej misce połączyć obrane i pokrojone w kostkę mango wraz z drobno posiekanym koperkiem. (w wersji na ostro należy owoc wymieszać  z posiekanym chili)

3

Wędzonego łososia drobno posiekać i oprószyć pieprzem świeżo mielonym.

4

Z kromek wykroić 2 krążki za pomocą ringów, w których układamy warstwo przygotowane awokado, łososia i mango.

5

Gotowy tatar wkładamy na minimum 30 minut do lodówki aby smaki dobrze się połączyły.

Możliwości:
6

- można użyć świeżego łososia należy go wtedy drobno posiekać  dodać skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz. Świetnie sprawdzi się też wasabi
- tatara można skropić sosem sojowym
- mango można zamienić na zielony ogórek

Wartości odżywcze

Porcji 2