Opcje drukowania:

Tarta razowa z warzywami

Ilość porcji8 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas1 godz.

Składniki na kruchy wegański spód:
 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
 1 łyżeczka soli
 ½ łyżeczki cukru trzcinowego
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 ½ szklanki oliwy z oliwek
 ¼ szklanki zimnej wody
Składniki na krem:
 300 g serka kremowego Hochland śmietankowego (ja użyłam w krążku – wtedy wychodzi półtora opakowania - 12 trójkącików, ale możecie użyć też wersji w bloczkach wtedy potrzebujecie 3 opakowań -  serek kremowy śmietankowy Hochland 
 150 g jogurtu naturalnego
 ½ łyżeczki pieprzu mielonego
 4 łyżki posiekanego koperku
Dodatkowo:
 ¼ brokuła
 100 g grzybów kurek
 6 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie dodatków:
1

Brokuły pokroić na drobne różyczki, pomidorki koktajlowe w pół.

2

Kurki włożyć do miski i zalać wrzątkiem z 1 łyżeczką soli - odstawić na 5-10 minut (ten zabieg sprawi, że w łatwy sposób grzyby pozbędą się piasku i zabrudzeń). Po tym czasie grzyby wyjąć z miski za pomocą sitka i osuszyć na ręczniku papierowym.

Przygotowanie spodu:
3

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania termoobieg.

4

Przygotować spód. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie dodać do nich oliwę wymieszaną z wodą. Całość zagnieść na zwarte, jednolite ciasto (jeżeli jest za suche dodać więcej wody). Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić.

5

Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę dociskając do dna i formując boki na wysokość około 2-3 cm.

6

Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i obciążyć całość grochem, lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi do pieczenia (ten zabieg spowoduje, że spód ciasta nie wyrośnie i będzie równy). Całość włożyć do piekarnika na 10 minut.

7

Po tym czasie wyjąć z piekarnika usunąć obciążenie i ponownie włożyć do piekarnika na czas przygotowania kremu.

Przygotowanie kremu:
8

Wszystkie jego składniki wymieszać w misce tak, aby powstała jednolita masa.

Przygotowanie tarty:
9

Na podpieczony spód wyłożyć przygotowany krem, a następnie przygotowane warzywa i grzyby.

10

Całość piec 25 minut w nagrzanym piekarniku (200 º C z funkcją grzania termoobieg).

11

Przed podaniem poczekać aż tarta lekko przestygnie.

Wartości odżywcze

Porcji 8


Ilość na porcję
Kalorie 318
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 17.4g27%
Węglowodany 26.3g9%
Białko 12.5g25%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.