Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę.
Palcami wmieszać masło w mąkę do momentu, kiedy będzie przypominać kruszonkę. Dodać parmezan i wymieszać.
Dodać jedno żółtko, wodę i sok z cytryny i delikatnie wyrobić, aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej otrębami.
Wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i obciążyć grochem.
Piec 20 min w temperaturze 200 C z funkcją grzania góra - dół, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 C, zdjąć obciążenie, posmarować żółtkiem i piec 10 min na złoty kolor.
Pomidory należy sparzyć i ściągnąć skórkę.
Przekroić każdy pomidor na pół i wyjąć gniazda nasienne, przekładając je do osobnej miski.
Na patelni roztopić masło, dodać cukier i ocet . Gotować ok 3 min cały czas mieszając.
Na rozgrzaną patelnię z płynem wrzucić pomidory i smażyć po ok 2 min z każdej strony do momentu kiedy zmiękną.
Zdjąć z patelni i odłożyć aby wystygły.
Na tą samą patelnię wlać przeciśnięty przez sito sok powstały przy usuwaniu gniazd nasiennych. Zagotować. Płyn zredukować, dodać świeże zioła.
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć wystudzone pomidory, stroną przeciętą w dół. Całość należy piec jeszcze 20 min.
Podawać po 15 min od wyjęcia z piekarnika polane odparowanym sosem pomidorowym oraz posypane świeżymi ziołami.