Opcje drukowania:

Tarta czekoladowa z malinami

Ilość porcji1 porcja

Składniki na ciasto:
 1 ½ szklanki mąki
 ¼ szklanki kakao
 ½ łyżeczki soli
 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
 3 żółtka
 150 g masła
Składniki na krem - ganache czekoladowe:
 300 g gorzkiej czekolady 60%
 300 ml śmietany 30%
 4 łyżki cukru
 1 kieliszek whisky
 do dekoracji: maliny
Przygotowanie ciasta kruchego:
1

Mąkę wymieszaj z kakao i solą. Przesiej do miski.

2

Przygotuj formę do tart o średnicy 25 cm.

3

Dodaj do mąki cukier i wszystko ponownie wymieszaj.

4

Masło pokrój w kostkę i wetrzyj je w mąkę. Mieszanina ma przypominać bułkę tartą.

5

Dodaj żółtka jaj i całość szybko wyrób na elastyczne i gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na min 30 min.

6

Nastaw piekarnik na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra-dół.

7

Schłodzonym ciastem wyłóż przygotowaną blaszkę (blaszki nie trzeba niczym smarować ponieważ same ciasto zawiera już dosyć tłuszczu i nie przyklei się do boków).

8

Na ciasto wyłóż papier do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Piecz 10 min, po czym zdejmij obciążenie i piecz w temperaturze 180C jeszcze 15-20 min.

9

Wyjmij i wystudź. Kiedy ciasto będzie zimne wyjmij je z formy.

Przygotowanie kremu:
10

Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w dużej szklanej misce.

11

W rondelku zagotuj śmietankę 30% z cukrem. Wlej ją do posiekanej czekolady i cały czas mieszaj trzepaczką, do momentu kiedy czekolada całkowicie się rozpuści.

12

Dodaj whisky i wszystko wymieszaj. Odstaw na 30 min aż masa osiągnie temperaturę pokojową.

13

Masę wylej na podpieczony czekoladowy spód i wstaw do lodówki na 2 godziny.

14

Kiedy nadzienie się zetnie udekoruj ciasto malinami.