Mąkę wymieszaj z kakao i solą. Przesiej do miski.
Przygotuj formę do tart o średnicy 25 cm.
Dodaj do mąki cukier i wszystko ponownie wymieszaj.
Masło pokrój w kostkę i wetrzyj je w mąkę. Mieszanina ma przypominać bułkę tartą.
Dodaj żółtka jaj i całość szybko wyrób na elastyczne i gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na min 30 min.
Nastaw piekarnik na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra-dół.
Schłodzonym ciastem wyłóż przygotowaną blaszkę (blaszki nie trzeba niczym smarować ponieważ same ciasto zawiera już dosyć tłuszczu i nie przyklei się do boków).
Na ciasto wyłóż papier do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Piecz 10 min, po czym zdejmij obciążenie i piecz w temperaturze 180C jeszcze 15-20 min.
Wyjmij i wystudź. Kiedy ciasto będzie zimne wyjmij je z formy.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w dużej szklanej misce.
W rondelku zagotuj śmietankę 30% z cukrem. Wlej ją do posiekanej czekolady i cały czas mieszaj trzepaczką, do momentu kiedy czekolada całkowicie się rozpuści.
Dodaj whisky i wszystko wymieszaj. Odstaw na 30 min aż masa osiągnie temperaturę pokojową.
Masę wylej na podpieczony czekoladowy spód i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Kiedy nadzienie się zetnie udekoruj ciasto malinami.