Opcje drukowania:

Szybkie ciasto z owocami

Ilość porcji1 porcja

 200 g cukru trzcinowego
 200 g mąki pszennej
 5 łyżek mąki ziemniaczanej
 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 2 łyżki mleka
 75 g masła
 2 jajka
 1 szczypta soli
 1 garść borówek, malin i jagód
 1 laska wanilii
1

Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na funkcję grzania góra-dół na temperaturę 180° C.

2

W jednej misce połączyć suche składniki: obie mąki, sól,cukier,  ziarenka wanilii i proszek do pieczenia. Do tej mieszaniny dodać masło pokrojone w kostkę, rozetrzeć.

3

Borówki, maliny i jagody wymyć i osuszyć. Jajka zmieszać z mlekiem. Dodać wszystko do mieszanki mąki z masłem i wymieszać.

4

Ciasto przełożyć do formy (ciasto jest gęste). Posypać z góry delikatnie brązowym cukrem (ok 3 łyżki).

5

Piec 30-40 min. Wystudzić.

6

Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem i udekorowane owocami sezonowymi. Wybornie smakuje jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną.