Opcje drukowania:

Szybkie ciastko bez pieczenia

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 ciastka o średnicy 6 cm:
 200 g markiz (ja użyłam ciastek OREO)
 50 g roztopionego masła
Składniki na creme patissiere:
 6 żółtek
 125 g cukru pudru
 40 g mąki
 500 ml mleka
 1 laska wanilii
1

Ciasteczka zmiksuj i połącz z roztopionym masłem.

2

Foremki o średnicy ok 6 cm wyłóż folią aluminiową tak aby wystawała po bokach.

3

Masą ciasteczkową wypełnij przygotowane foremki i umieść na 15-20 min w lodówce.

4

Jeżeli nie masz czasu możesz kupić gotowy budyń. Ja czasami używam budyniu z prawdziwą Bourbon - Wanilia.

Creme patissiere:
5

Mleko zagotować z laską wanilii.

6

Żółtka ucierać z cukrem pudrem za pomocą miksera ok 6-7 min,do momentu kiedy powstanie puszysta, biała masa. Dodać mąkę i mieszać jeszcze 1 min

7

Usunąć laskę wanilii z mleka i zalać nim masę jajeczną cały czas mieszając.

8

Krem postawić na średnim ogniu i gotować do momentu zgęstnienia. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić.

9

Wystudzony krem nakładać na przygotowane schłodzone spody. Dekorować owocami.

Wartości odżywcze

Porcji 4