Piekarnik nagrzać do 160 ° C. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Morele i orzechy posiekać nożem lub niezbyt drobno za pomocą blendera. Odłożyć na bok.
Do rondla wlać syrop klonowy i dodać masło, podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Następnie dodać owies, nasiona sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika, kawałki czekolady i uprzednio posiekane morele wraz z nerkowcami. Wymieszać.
Mieszaninę przełożyć równomiernie przygotowanej foremki. Zwilżyć dłonie, aby mocno docisnąć mieszankę. Piec przez 20 minut lub do momentu, kiedy batoniki będą złote. Wystudzić i pokroić na batony.
morele można zastąpić suszonymi śliwkami lub daktylami - wtedy należy ograniczyć ilość syropu klonowego
zamiast masła można użyć oleju kokosowego lub masła orzechowego
zamiast płatków owsianych dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych, orkiszowych
Porcji 9
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.