Opcje drukowania:

Szybkie batoniki owsiane

Ilość porcji9 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas40 minut

 150 g suszonych moreli
 150 g orzechów nerkowca
 80 g syropu klonowego
 100 g masła
 150 g płatków owsianych
 40 g sezamu
 40 g pestek dyni
 40 g nasion słonecznika
 100 g gorzkiej czekolady
1

Piekarnik nagrzać do 160 ° C.  Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Morele i orzechy posiekać nożem lub niezbyt drobno za pomocą blendera. Odłożyć na bok.

3

Do rondla wlać syrop klonowy i dodać masło, podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i połączą.

4

Następnie dodać owies, nasiona sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika, kawałki czekolady i uprzednio posiekane morele wraz z nerkowcami. Wymieszać.

5

Mieszaninę przełożyć równomiernie przygotowanej foremki. Zwilżyć dłonie, aby mocno docisnąć mieszankę. Piec przez 20 minut lub do momentu, kiedy batoniki będą złote. Wystudzić i pokroić na batony.

Możliwości:
6

morele można zastąpić suszonymi śliwkami lub daktylami - wtedy należy ograniczyć ilość syropu klonowego

7

zamiast masła można użyć oleju kokosowego lub masła orzechowego

8

zamiast płatków owsianych dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych, orkiszowych

Wartości odżywcze

Porcji 9


Ilość na porcję
Kalorie 405
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 27.8g43%
Węglowodany 33.9g12%
Białko 8.7g18%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.