Opcje drukowania:

Szybki chleb piwny – 5 składników

Ilość porcji1 porcja

 3 szklanki mąki pszennej razowej
 4 łyżeczki proszku do pieczenia
 ¼ szklanki brązowego cukru
 500 ml piwa
 ½ łyżeczki soli
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania termoobieg lub 190°C z funkcją grzania góra - dół. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wysmaruj tłuszczem.

2

Mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać w misce.

3

Do suchej mieszanki wlać piwo cały czas mieszając.Ciasto przelać do formy i piec 45-55 minut aż będzie miało rumiany kolor lub patyczek włożony w środek będzie suchy.

Możliwości:
4

- zamiast piwa można użyć cydru
- można wzbogacić o dodatki ziół takie jak rozmaryn, zioła prowansalskie, oregano itd. lub dowolne pestki czy nasiona,
- świetnym dodatkiem jest pokrojony w kostkę, podsmażony wędzony boczek lub szpinak z czosnkiem wmieszany do ciasta przed pieczeniem
- chleb przed pieczeniem można polać roztopionym masłem wtedy będzie bardziej wilgotny i maślany w smaku
- można użyć mąki pszennej zwykłej
- piwo bezalkoholowe też się nadaje
-wersja na słodko: można użyć piwa smakowego np. czekoladowego, dodać kawałki czekolady  oraz trochę więcej cukru
- wtedy otrzymamy pyszny deser