Opcje drukowania:

Szybka tarta limonkowa

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód
 25 sztuk ciasteczek maślanych pełnoziarnistych (1 duże opakowanie)
 4 łyżki masła + 1 łyżeczka do posmarowania blachy
 2 łyżki cukru trzcinowego
 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na krem limonkowy
 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
 4 żółtka
 ½ szklanki soku z limonki (2-3 sztuki)
 skórka starta z 2 limonek
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 170 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 22 cm  (może byc również 23-25 cm wtedy tarta będzie niższa) wysmarować masłem.

2

Ciasteczka zmiksować wraz z cukrem i cynamonem. Dodać roztopione masło i całość zagnieść.

3

Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość około 2 cm. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.

Przygotowanie kremu:
4

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie przez około 1 minutę.

5

Masę limonkową wlać na podpieczony spód ciasta i ponownie włożyć do piekarnika na 15-20 minut.

6

Wystudzić i włożyć do lodówki na co najamniej 2 godziny.

7

Do wykończenia tarty użyłam sezonowych owoców tj.: borówek, jeżyn i malin oraz śmietany 30 % (200 ml) ubitej z 2 łyżkami cukru pudru i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.