Szpinak posiekać i zblanszować we wrzątku tzn wrzucić liście do garnka z gotującą się wodą i gotować przez 3-4 minuty. Następnie przelać przez sito i przepłukać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Wystudzić i i zmiksować do uzyskania gładkiego puree.
W dużej misce połączyć mąkę, sól i olej. Dodać zmiksowany szpinak i całość ugniatać do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. (Podczas ugniatania opcjonalnie może być potrzebna woda - wszystko zależy od ilości wody w szpinaku)
Odłożyć ciasto aby odpoczęło przez 15-20 minut. Ciasto podzielić na 20-25 równych proporcji.
Z każdej formować w dłoniach małe krążki, a następnie rozwałkować je za pomocą wałka. Placki smażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
Z każdej strony do momentu w którym pojawią się pęcherzyki powietrza. Jeżeli posiadasz kuchenkę gazową – najlepiej w ostatnim etapie przygotować chapati na ogniu – wtedy w środku wypełnia się powietrzem. Przełożyć na talerz z wierzchu opcjonalnie posmarować masłem klarowanym lub skropić oliwą.
Najlepiej podawać z ulubiona sałatką lub curry.
Ilość 600g na ok 6 placków
Porcji 0
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.