Opcje drukowania:

Szczyrk po raz drugi i pudding chlebowy

Ilość porcji1 porcja

 1 paczka pieczywa tostowego pszennego
 ½ kostki masła
 po pół szklanki żurawiny i orzechów włoskich lub dowolne inne bakalie
 10 ml rumu
 konfitura dowolna np. brzoskwiniowa
 3 jajka
 3 łyżki cukru
 1 szklanka śmietany kremówki
 1 szklanka mleka 3,2%
 1 łyżeczka imbiru , może być mielony
 skórka z cytryny lub pomarańczy
 brązowy cukier do posypania
1

Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmarować masłem.

2

Bakalie namoczyć w rumie.

3

Chleb tostowy posmarować konfitura i złożyć jak kanapkę. Wykładać do przygotowanej formy.

4

Jajka,  mleko, śmietanę, cukier, skórki z cytrusów zmieszać na jednolita masę.

5

Chleb zanurzać na chwilkę w masie lub polać gotowa masą tak aby idealnie wchłonął się we wszędzie (można najpierw zanurzać kromki chleba w masie a potem resztę wylać na już namoczone kanapki.)

6

Posypać cukrem wymieszanym z imbirem i zapiekać w piekarniku w temp 180 C ok 40 min