W dużym rondlu wymieszać ze sobą obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wszystkie pozostałe składniki na spód jabłkowy.
Całość dusić na małym ogniu około 15- 20 minut.
Wysmarować olejem kokosowym naczynia żaroodporne w których będą się piekły owsianki i na spód każdego włożyć przygotowane jabłka.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół
W jednej misce wymieszać płatki owsiane, połowę przygotowanych, pokrojonych orzechów, szczyptę soli oraz opcjonalnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia
W drugiej misce wymieszać mleko, jajko i miód oraz ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu misek i odłożyć na 5 minut.
Masę owsianą przelać na spód jabłkowy, a na koniec posypać pozostałymi orzechami. Całość zapiekać 30 minut.
wersja dla vegan: użyć dowolnego mleka roślinnego, a jajko zastąpić łyżką zmielonego siemienia lnianego, miód syropem klonowym
jabłka można wzbogacić o dowolne przyprawy np imbir, skórkę z cytryny
do masy jabłkowej można dodać rodzynek
*można użyć płatków owsianych górskich wtedy należy zostawić na noc namoczone płatki w mieszaninie mleka z jajkiem i ekstraktem waniliowym, a następnie postępować dalej tak jak w przepisie.
można zrobić jeden duży deser w naczyniu żaroodpornym wielkości około 20 x 20 cm
zamiast jabłek można użyć śliwek
Porcji 5