Opcje drukowania:

Szarlotko-owsianka czyli zapiekana owsianka z jabłkami

Ilość porcji5 porcji

Składniki na jabłkowy spód:
 2 duże jabłka
 2 łyżki miodu
 ¾ szklanki żurawiny i owoców goji
 1 łyżka skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana)
 ¾ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta gałki muszkatołowej
  szklanki wody
Składniki na owsiankę:
 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych *
 1 jajko
  szklanki dowolnych orzechów (ja użyłam nerkowców i płatki migdałów)
 1 szczypta soli morskiej
 1 szklanka mleka
 2 łyżki miodu
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 opcjonalnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia - wtedy nieco wyrośnie
 1 łyżka oleju kokosowego
1

 W dużym rondlu wymieszać ze sobą obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wszystkie pozostałe składniki na spód jabłkowy.

2

Całość dusić na małym ogniu około 15- 20 minut.

3

Wysmarować olejem kokosowym naczynia żaroodporne w których będą się piekły owsianki i na spód każdego włożyć przygotowane jabłka.

4

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół

5

W jednej misce wymieszać płatki owsiane, połowę przygotowanych, pokrojonych orzechów, szczyptę soli oraz opcjonalnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia

6

W drugiej misce wymieszać mleko, jajko i miód oraz ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu misek i odłożyć na 5 minut.

7

Masę owsianą przelać na spód jabłkowy, a na koniec posypać pozostałymi orzechami. Całość zapiekać 30 minut.

Możliwości:
8

wersja  dla vegan: użyć dowolnego mleka roślinnego, a jajko zastąpić łyżką zmielonego siemienia lnianego, miód syropem klonowym

9

jabłka można wzbogacić o dowolne przyprawy np imbir, skórkę z cytryny

10

do masy jabłkowej można dodać rodzynek

11

*można użyć płatków owsianych górskich wtedy należy zostawić na noc namoczone płatki w mieszaninie mleka z jajkiem i ekstraktem waniliowym, a następnie postępować dalej tak jak w przepisie.

12

można zrobić jeden duży deser w naczyniu żaroodpornym wielkości około 20 x 20 cm

13

zamiast jabłek można użyć śliwek

Wartości odżywcze

Porcji 5