Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiać do dużej miski.
W drugiej misce wymieszać olej, miód, ekstrakt waniliowy, jajka, rodzynki, sok i skórkę z pomarańczy.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę (opcjonalnie można je skropić sokiem z cytryny).
Połączyć zawartość obu misek tak aby powstała gładka, jednolita masa.
Do masy dodać jabłka, całość ponownie wymieszać i przełożyć do formy.
Włożyć do piekarnika i piec godzinę aż patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wyjąć i ostudzić.
jabłka można zastąpić 2 gruszkami, brzoskwiniami lub śliwkami
mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną lub mąką migdałową
Porcji 11