Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół.
Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Mąkę przesiać wraz z cynamonem,kardamonem i proszkiem do pieczenia.
Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
* Mleko można zastąpić sokiem jabłkowym.
*Jeżeli chcecie możecie zamienić proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną ( 1 łyżeczka) wtedy podczas ucierania jajek z cukrem należy dodać 2 łyżki soku z cytryny.