Opcje drukowania:

Szarlotka bez tłuszczu

Ilość porcji1 porcjaCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia35 minutCałkowity czas45 minut

 500 g jabłek (4-5 sztuk)
 2 jajka
  szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżka cukru trzcinowego
 1 cytryna
 1 łyżeczka cynamonu
 ½ łyżeczki mielonego kardamonu
 1 szczypta soli
 110 g mąki pełnoziarnistej
 75 ml mleka roślinnego lub chudego mleka krowiego*
 2 łyżeczki proszku do pieczenia**
1

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół.

2

Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut.

3

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

4

Mąkę przesiać wraz z cynamonem,kardamonem i proszkiem do pieczenia.

5

Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać.

6

Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

7

* Mleko można zastąpić sokiem jabłkowym.
*Jeżeli chcecie możecie zamienić proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną ( 1 łyżeczka) wtedy podczas ucierania jajek z cukrem należy dodać 2 łyżki soku z cytryny.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('//wp-content/wf...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35