Opcje drukowania:

Świąteczne złote trufle

Ilość porcji7 porcjiCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas25 minut

 15 daktyli
 150 g mielonych migdałów
 2 łyżki kakao
 1 szklanka wiórków kokosowych
 1 łyżka likieru Baileys
 1 łyżka soku z pomarańczy
 złoty barwnik spożywczy
 do obtoczenie 4 łyżki mielonych migdałów
1

Daktyle wraz z sokiem i likierem zmiksować na pastę przez około 2 minuty.

2

Dodać wszystkie pozostałe składniki. Ponownie miksować całość przez 2 minuty lub do momentu kiedy powstanie gładka pasta.

3

Z masy uformować kuleczki obtoczyć je w mielonych migdałach i za pomocą grubego pędzla nanieść złoty barwnik spożywczy.

4

RADA: jeżeli masa jest za sucha i nie chce się formować należy dodać więcej soku lub ciepłej wody. Jeżeli natomiast jest za mokra wystarczy dołożyć mielonych migdałów lub wiórków kokosowych.

5

Użyłam daktyli Medjool.

6

Barwnik spożywczy w kolorze złota można zastąpić kakao, wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami lub po prostu trufle oblać czekoladą

Wartości odżywcze

Porcji 7