Ryż do sushi ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ryż z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej użyć wodę mineralną.
W osobnym naczyniu połączyć ocet ryżowy, cukier i sól, następnie uzyskany sos dodać do ciepłego ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Foremkę do donutów wysmarować olejem i do każdego wgłębienia wyłożyć ryż formując ryżowe krążki. Kiedy cała blaszka jest wypełniona przykryć każdy „ryżowy pączek” liskiem nori (można je wykroić w kółka aby był podstawą). Następnie na blaszkę położyć deskę i energicznie odwrócić tak aby wszystkie sushi pączki „wyszły” z formy.
Ogórek pokroić za pomocą obieraczki do warzyw w długie plastry, mango i awokado w cienkie plasterki. Składnikami dekować ryż.
Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.
Jeżeli nie masz formy do pączków możesz je uformować ręcznie tworząc dysk i wykrawając za pomocą kieliszka środek
ryż można zafarbować sokiem z buraka lub szpinaku
można użyć dowolnych warzyw np. rzodkiewki
Ilość 6 sztuk
Porcji 0