Opcje drukowania:

Sushi pączki

Ilość porcji6 porcjiCzas Przygotowania45 minutCałkowity czas1 godz.

Składniki
 500 g ryżu do sushi
 7 łyżki octu ryżowego
 4 łyżki cukru
 1 łyżeczka soli
 1 l wody mineralnej niegazowanej
 liście nori
 100 g wędzonego na zimno łososia
 1 ogórek
 1 mango
 1 awokado
 2 łyżeczka jasnego sezamu
 2 łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu
 olej sezamowy
1

Ryż do sushi ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ryż z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej użyć wodę mineralną.

2

W osobnym naczyniu połączyć ocet ryżowy, cukier i sól, następnie uzyskany sos dodać do ciepłego ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wystudzić.

3

Foremkę do donutów wysmarować olejem i do każdego wgłębienia wyłożyć ryż formując ryżowe krążki. Kiedy cała blaszka jest wypełniona przykryć każdy „ryżowy pączek” liskiem nori (można je wykroić w kółka aby był podstawą). Następnie na blaszkę położyć deskę i energicznie odwrócić tak aby wszystkie sushi pączki „wyszły” z formy.

Dekorowanie
4

Ogórek pokroić za pomocą obieraczki do warzyw w długie plastry, mango i awokado w cienkie plasterki. Składnikami dekować ryż.
Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.

Możliwości
5

Jeżeli nie masz formy do pączków możesz je uformować ręcznie tworząc dysk i wykrawając za pomocą kieliszka środek

6

ryż można zafarbować sokiem z buraka lub szpinaku

7

można użyć dowolnych warzyw np. rzodkiewki

Wartości odżywcze

Ilość 6 sztuk

Porcji 0