Miękkim masłem wysmaruj ramekiny, umieścić cukier puder w każdym i obtocz, dopóki nie zostanie równomiernie pokryte cukrem wnętrze foremki. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy sufletowej.
Banana zmiksuj z sokiem z cytryny, to spowoduje że nie ściemnieje, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj na gładką masę.
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj drobny cukier (1 łyżka na minutę) tak aby piana była gęsta i lśniąca.
Zmiksowany banan z cytryną i mąką włóż do dużej miski. Dodaj do niego ¼ piany z białek, delikatnie i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj pianę , delikatnie zbierając ją zboków misy.
Powstałą masę wyłożyć do przygotowanych, schłodzonych foremek. Masa ma być na równi z brzegiem formy. Kciukiem przejechać wokół krawędzi lekko oddzielając pianę od formy po to aby suflet mógł się wspinać równo po brzegach formy.
Tak przygotowane foremki wsadzić do lodówki (mogą w niej być kilka godzin) w tym czasie włączyć piekarnik na około 180 C z funkcją grzania góra-dół.
Kiedy piekarnik się rozgrzeje umieścić w nim suflety i piec 10-15 min (w zależności od wielkości naczynia)
Podawać natychmiast oprószone cukrem pudrem lub z gałka lodów.
Porcji 4