Opcje drukowania:

Suflet który się udaje! Bananowo-cytrynowy

Ilość porcji4 porcje

 1 banan
 3 białka
 80 g drobnego cukru do wypieków
 ½ łyżeczki proszku budyniowego lum maki ziemniaczanej
 sok z połowy cytryny
 masło do wysmarowania foremek
 cukier puder do posypania i wyłożenia foremek
1

Miękkim masłem wysmaruj ramekiny, umieścić cukier puder w każdym i  obtocz, dopóki nie zostanie równomiernie pokryte cukrem wnętrze foremki. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy sufletowej.

2

Banana zmiksuj z sokiem z cytryny, to spowoduje że nie ściemnieje, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj na gładką masę.

3

Białka ubij na sztywną pianę,  stopniowo dodawaj drobny cukier (1 łyżka na minutę) tak aby piana była gęsta i lśniąca.

4

Zmiksowany banan z cytryną i mąką włóż do dużej miski. Dodaj do niego ¼ piany z białek, delikatnie i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj pianę , delikatnie zbierając ją zboków misy.

5

Powstałą masę wyłożyć do przygotowanych, schłodzonych foremek. Masa ma być na równi z brzegiem formy. Kciukiem przejechać wokół krawędzi lekko oddzielając pianę od formy po to aby suflet mógł się wspinać równo po brzegach formy.

6

Tak przygotowane foremki wsadzić do lodówki (mogą w niej być kilka godzin) w tym czasie włączyć piekarnik na około 180 C z funkcją grzania góra-dół.

7

Kiedy piekarnik się rozgrzeje umieścić w nim suflety i piec 10-15 min (w zależności od wielkości naczynia)

8

Podawać natychmiast oprószone cukrem pudrem lub z gałka lodów.

Wartości odżywcze

Porcji 4