Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra- dół.
Żółtaka oddzielić od białek i ubijać je z 3 łyżkami cukru przez około 6 minut aż podwoja swoją objętość.
Ramekiny wysmarować masłem i obsypać mieszanką kakao i cukru
Do masy z ubitych żółtek dodać rozpuszczoną czekoladę cały czas mieszając.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Połączyć delikatnie 1/3 masy białek z masą czekoladową. Dodać pozostałą część i delikatnie wymieszać.
Gotową masę przekłać do przygotowanych foremek, wyrównać z góry i ostrym nożem oddzielić masę sufletową od brzegu foremki, po to aby suflet mógł się łatwo wspinać do góry.
Piec 10-14 min aż suflet urośnie. Podawać od razu ze świeżymi truskawkami i lodami orzechowymi.
Porcji 3