Opcje drukowania:

Suflet czekoladowy z truskawkami

Ilość porcji3 porcje

Składniki na 2 duże suflety lub 4 małe
 80 g gorzkiej czekolady 70%
 3 jajka
 3 łyżki cukru
 1 łyżeczka kakao wymieszana z 1 łyżeczką cukru
 1 łyżeczka masła do posmarowania ramekinów
 świeże truskawki  i lody orzechowe
1

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra- dół.

2

Żółtaka oddzielić od białek i ubijać je z 3 łyżkami cukru przez około 6 minut aż podwoja swoją objętość.

3

Ramekiny wysmarować masłem i obsypać mieszanką kakao i cukru

4

Do masy z ubitych żółtek dodać rozpuszczoną czekoladę cały czas mieszając.

5

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Połączyć delikatnie 1/3 masy białek z masą czekoladową. Dodać pozostałą część i delikatnie wymieszać.

6

Gotową masę przekłać do przygotowanych foremek, wyrównać z góry i ostrym nożem oddzielić masę sufletową od brzegu foremki, po to aby suflet mógł się łatwo wspinać do góry.

7

Piec 10-14 min aż suflet urośnie. Podawać od razu ze świeżymi truskawkami i lodami orzechowymi.

Wartości odżywcze

Porcji 3