Ryż kleisty przepłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odłożyć na minimum 2 godziny najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ryż ugotować na parze przez 20 minut. (Ja zazwyczaj gotuję go w parowarze. Misę wykładam pieluchą tetrową).
W czasie kiedy ryż się gotuje do rondla wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę i sok ½ limonki, szczyptę soli, cukier oraz przeciętą w pół laskę wanilii. Całość zagotować. Usunąć laskę wanilii.
Ugotowany ryż przełożyć do miski i zalać doprawionym mlekiem kokosowym. Wymieszać i przełożyć do miseczek. Każdą miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę pod ręcznik lub koc aby ryż wchłonął cały płyn.
Przed podaniem obrać mango pokroić je w plastry i udekorować nim oraz listkami mięty przygotowany ryż.
kleisty ryż można zastąpić ryżem do sushi lub odmianą arborio do risotto jednak zdecydowanie polecam poszukać tzw. sticky rice lub glutinous rice
cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokoswej lub ksylitolem
Porcji 4
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.