Opcje drukowania:

Steki z selera

Ilość porcji3 porcjeCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia45 minutCałkowity czas55 minut

 1 bulwa selera
 3 łyżki oliwy z oliwek
 100 g pieczarek (najlepiej brązowych)
 1 łyżki masła
 garść orzechów włoskich
 1 czerwona cebula
 100 g szpinaku baby
 1 łyżki soku z cytryny
 100 g sera gorgonzola
 sól i pieprz
1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Seler umyć, osuszyć i odciąć część gdzie znajdował się korzeń. Pokroić warzywo na 1 cm plastry. Każdy krążek posmarować z obu stron oliwą i oprószyć solą. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 45 minut lub do momentu, aż zmięknie i nabierze złotego koloru.

2

W międzyczasie podsmażyć pieczarki na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy i masła, aż będą złote. Doprawić je solą i pieprzem.

3

Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, wystudzić i posiekać.

4

W misce wymieszaj czerwoną cebulę pokrojona na talarki, szpinak, grzyby i orzechy oraz całość skropić oliwą i sokiem z cytryny.

5

Gdy seler będzie gotowy, wyłożyć go na talerz, na niego wyłożyć przygotowaną sałatkę i plaster sera gorgonzola.

Wartości odżywcze

Porcji 0