Przygotować marynatę mieszając ze sobą sos sojowy, miód, ocet ryżowy, sos chili, starty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek.
Świeżego łososia pokroić na 4 porcje i umieścić w marynacie na minimum 1 godzinę, najlepiej na 8 godzin, od czasu do czasu zmieniając strony.
Rybę wyjąć z marynaty (marynatę pozostawić) i smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony.
Da łososia wlać pozostałą marynatę, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i całość gotować jeszcze 5 minut.
Podawać posypane zieloną cebulką i polane sosem powstałym z marynaty.
* Ryba najlepiej smakuje z brązowym ryżem i fasolką szparagową.
* Łosoś może być dodatkiem do sałatki
Porcji 4