Opcje drukowania:

Słodkie babeczki szpinakowe

Ilość porcji12 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas30 minut

 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 ¾ szklanki cukru trzcinowego
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 170 g szpinaku baby
 2 banany
 ¾ szklanki mleka
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 ¼ szklanki oleju rzepakowego
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

2

W misce wymieszać wszystkie suche składniki.

3

Blenderem zmiksować mleko, szpinak i olej. Następnie dodać banany i ekstrakt. Ponownie całość zmiksować na gładką masę.

4

Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.

5

Masę przelać do przygotowanej blachy, wlewając do każdego otworu ciasta do wysokości ¾ formy.

6

Piec 18-20 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

Możliwości:
7

♥ ciasto można wzbogacić o rodzynki, żurawinę lub orzechy

8

♥ wersja dla vegan: wystarczy mleko zamienić dowolnym mlekiem roślinnym i dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny

Wartości odżywcze

Porcji 12