Opcje drukowania:

Śledzie w siemieniu lnianym

Ilość porcji1 porcja

 ½ kg śledzi matias (opcjonalnie śledzie a la matias)
 2 czerwone cebule
 250 ml nierafinowanego oleju lnianego
 3 łyżki siemienia lnianego
 200 ml mleka
 woda do namoczenia
 pieprz
 1 natka pietruszki.
1

Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem przez około 2 godziny. (Jeżeli używa się śledzi mocno solonych należy czynność tą powtórzyć kilkakrotnie do momentu kiedy ich smak będzie delikatnie słony)

2

Siemię lniane podprażyć na patelni. Ostudzić

3

Ryby odcedzić i osuszyć. Pokroić w 2 cm paski, przełożyć do miski, Dodać pokrojoną w talarki czerwoną cebulę, siemię, olej lniany oraz posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Całość włożyć na noc  do lodówki aby smaki dobrze się połączyły. (najlepiej smakują po kilku dniach)

4

Podawać z podpieczonym chlebem lub ziemniakami w łupinach.