Opcje drukowania:

Sernik z czerwonymi pomarańczami

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 200 g ciasteczłek pełnoziarnistych Digestive
 100 g masła
Składniki na masę serową:
 1 kg sera trzykrotnie mielonego
 250 g mascarpone
 4 jajka
 1 opakowanie budyniu waniliowego
 250 g cukru drobnego do wypieków
 4 pomarańcze (ja użyłam czerwonych)
 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć kilku kropli aromatu waniliowego lub pomarańczowego)
Spód:
1

Ciasteczka zmiksować drobno tak aby przypominały bułkę tartą.

2

Dodać do nich roztopione masło i dobrze całość wymieszać.

3

Dno formy o średnicy 23 wyłożyć przygotowaną ciasteczkową masą.Mocno docisnąć.

4

Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 º C.

Masa serowa:
5

Na dno piekarnika wyłożyć brytfankę i wlać do niej wodę. Piekarnik trzymać nagrzany do temperatury  180 º C.

6

Wymieszać mascarpone z serem trzykrotnie mielonym, cukrem, jajkami, ekstraktem waniliowym i proszkiem budyniowym, skórką startą z 2 pomarańczy oraz sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy .

7

Jednolitą masę przelać na podpieczony spód.

8

Sernik włożyć do piekarnika i piec 15 minut w  180 º C po czym zmniejszyć temperaturę i piec w  140 º C jeszcze 50 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.

9

Zdjąć obręcz formy i sernik przełożyć do lodówki lub w zimne miejsce aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Z każdym dniem leżakowania jest jeszcze lepszy.

10

Pozostałe dwie pomarańcze  obrać ze skóry, a następnie ostrym nożem obrać białą błonę np. tak jak obieramy jabłko. Pomarańcze pokroić w plasterki i udekorować nimi sernik.