Opcje drukowania:

Sernik z białą czekoladą i jagodami

Ilość porcji1 porcja

 400 g serka twarogowego 3-krotnie zmielonego
 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
 2 jajka
 ½ szklanka cukru
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 skórka z cytryny
 garść jagód
1

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Piekarnik nastawić na 180C.
Ser zmiksować z cukrem, mąką i skórką z cytryny. Dodać jajka dalej miksując do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Ser połączyć z roztopioną czekoladą i dobrze wymieszać.

2

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową wylać na przygotowaną tortownicę i posypać z góry jagodami - według uznania.
Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą.
Sernik piec w środkowej części piekarnika 30 min w temp 180C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160C i piec kolejne 30 min.

3

Ciasto studzić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce kilka godzin (ja zazwyczaj zostawiam na całą noc w lodówce).